Parkeergarage als verlengstuk van Scheveningse beleving

Wie met de auto een bezoek brengt aan Scheveningen, zal ongetwijfeld gebruik maken van één van de parkeervoorzieningen die deze populaire badplaats te bieden heeft. Bij de nieuwe parkeergarage Noordboulevard begint de Scheveningse beleving al voordat je buiten staat. De hoofdentree voor voetgangers is namelijk voorzien van zeer bijzondere wandtegels! Dat maakt de garage zo speciaal dat hij mee dingt naar de prijs ‘beste nieuwe parkeervoorziening van Europa’!


Architectenbureau Wim de Bruijn benaderde voor deze opdracht Peter Lageweg van Moods, dat onderdeel is van Kogros Tegels, een groothandel met passie voor tegels en concepten. Peter vertelt: “Architectenbureau Wim de Bruijn uit Rotterdam nam contact met ons op vanwege de unieke schelptegel die wij in ons assortiment hebben. Deze tegel is ontstaan door een eerdere vraag uit de markt voor een schelptegel. Die hadden we nog niet, maar omdat Moods geen tegelvraag uit de weg gaat, besloten we deze zelf te gaan ontwikkelen.”

Schelptegels
Beeldbepalend onderdeel van de parkeergarage is de hoofdentree voor voetgangers met tegels in de vorm van schelpen. “Met Moods zijn wij altijd op zoek naar nieuwe keramische tegels, vormen en toepassingen. Zo hebben we na de ontwikkeling van de schelptegel, besloten hier een hele collectie om heen te maken”, aldus Peter Lageweg. “Zo is de serie Craft ontstaan.”
Het architectenbureau Wim de Bruijn heeft binnen de ‘schelpenserie’ gekozen voor een blauw-wit-combinatie. Deze zijn op een speelse manier op de wanden van de entree van de parkeergarage verwerkt. Onder deze schelptegels is gekozen voor een blauwmix mozaïek, gemaakt van gerecycled glas. Ook dit mozaïek is speciaal voor dit project ontwikkeld. Samen met de terrazzo vloer is een totaalbeeld ontstaan dat perfect aansluit bij het strand en de zee. Lopend vanuit de parkeergarage heeft deze entree een luxe, warme en gezellige uitstraling waardoor een bezoek aan de boulevard of het strand wordt versterkt.

Foto Klokhuys
Foto Klokhuys

Complexiteit
Wie naar het prachtige resultaat van dit project kijkt, zou denken dat de uitvoering a piece of cake was. Toch bracht dit project een aantal uitdagingen met zich mee.
Op het bovenste deel van de wand zijn maar liefst 6.000 schelptegels aangebracht. Direct daaronder het glasmozaïek. Omdat de wanden niet recht liepen, moest hier een speciaal profiel voor worden gemaakt. “Dit profiel mocht beslist geen afbreuk doen aan het concept en eindresultaat. Daarom was het belangrijk dat de kleur van het profiel ook in het blauw werd geleverd. Dat is uiteindelijk gelukt, waardoor dit concept ook krachtig is in de uitvoering.”

Productspecificaties
In dit project zijn de volgende tegels van Moods gebruikt:

Schelptegel: Craft, Slate Blue. Dit is een keramische wandtegel. Afmeting 15x15,5 cm. Totaal 6000 stuks (125 m²)

Mozaïek: gerecycled glas van 5x5 cm, uitgevoerd in 2 kleuren blauw (150 m²). 

Door het gebruik van deze twee zeldzame tegelproducten, is parkeergarage Noordboulevard een bijzondere en én unieke locatie geworden.