Design Open 2020

Na het wegvallen van design evenementen, bestaat er bij designers wereldwijd de behoefte aan het opdoen van live inspiratie en de mogelijkheid om eigen werk te promoten. Om deze reden sloegen Eindhovense designers en designlocaties de handen ineen en openden onder de noemer ‘Design Open’ tegelijkertijd hun deuren. Zo was het op 13 en 14 december 2020 mogelijk om bij zeker tien Eindhovense designers, waaronder Dutch Invertuals, Piet Hein Eek, EDHV, Kazerne, Kiki & Joost, Ontwerpduo en Sectie C, nieuw werk te bekijken. Genodigden konden op afspraak binnen één dag op meerdere locaties nieuw werk beleven. We gingen op pad en deden inspiratie op voor onze Moods.


Alissa + Nienke

Onze tour startte bij de ontwerpers Alissa en Nienke. Een bijzonder en inspirerend bezoek met een warm ontvangst. Deze dames maken materialen die intrigerende en verrijkte ruimtes creëren voor degenen die erin wonen of werken. Wat ons enorm verraste waren de ontwerpen die bewegen door wind of licht. Alissa en Nienke hebben dit onder andere toegepast in hun werk voor Dior.

Kiki & Joost

Ons volgende, geplande bezoek was aan Kiki & Joost. Sinds 2019 is het nieuwe atelier en de werkplaats van dit vormgeversduo gevestigd in de voormalige kartonnagefabriek van Philips op Strijp T. Vanaf het moment dat we binnen waren, werden we geïnspireerd door het elf meter hoge gebouw en de ruimtes die ervoor zorgen dat hun prachtige ontwerpen tot hun recht komen. Op de bovenverdieping viel ons oog direct op het kristal werk van Kiki voor Saint Louis. Haar inspiratie kwam van oude mallen die zij vond bij de oudste glas- en kristalproducent van Frankrijk. Dit werk heeft zeker tot inspiratie geleid voor de ontwikkeling van een nieuwe Mood. 

Kazerne

We werden enorm verrast door de tentoonstelling New Melancholy van Liddewij Edelkoort. Deze dag kwam dit werk dieper binnen omdat de tweede lockdown werd aangekondigd. We kunnen de tentoonstelling niet beter toelichten dan Liddewij zelf:

“ New Melancholy pretendeert niet te weten hoe ons leven er uit gaan zien post-COVID-19. Door hedendaagse kunst en design samen te brengen stuit de bezoeker op onverwachte dialogen, denk bijvoorbeeld aan seriële objecten zoals het dikbuikige verbrande dressoir van Maarten Baas met daarop een ingetogen zwarte schemerlamp van Kiki van Eijk en een desolate bronzen sleutel van Studio Job, versterkt door de seriële zwarte vlakken van Allan McCollum. Wat het wel doet is het gevoel van leegte dat ons op dit moment beangstigt ruimte te geven en tegelijkertijd die nieuwe ruimte te verkennen en bevragen. Het publiek wordt meegenomen op een emotionele reis waarbij ze niet zo zeer antwoorden, maar eerder ervaringen krijgt aangedragen die helpen te vatten waar we nu zijn. Om vanuit daar tastend de weg voorwaarts te vinden.” Bron Kazerne.

Kiki voor Saint Louis
Studio Rens

Studio Rens

Een bekende van Moods! Voor onze Mood ‘Bold Optimism’ hebben we samengewerkt met Studio Rens. Stefanie vertelde ons dat de kleur rood de rode draad in hun werk is. Ieder onderzoek start het duo met de kleur rood. De keramische ontwerpen trokken ons natuurlijk enorm aan. De table is ontstaan door het ronde wandstuk onbewust op de Raddish Vase Down te leggen. Omdat Rens nieuwsgierig werd, zijn ze op keramiek met andere kleuren onderzoek gaan doen wat tot verrassende ontwerpen heeft geleid. 

Aptum lighting

Tineke en Nathan, voorheen beter bekend als Ontwerpduo, werken tegenwoordig onder de naam Aptum Lighting in de lichtstad, in het door hen zelf gerenoveerde Electrapand dat werkelijk een prachtige metamorfose heeft ondergaan! De lichtkunstwerken kloppen perfect met de geschiedenis van het pand en de stad Eindhoven. De diversiteit aan kleuren in de ontwerpen gaf ons inspiratie voor de Mood Magic Wonder. Houd dit duo in de gaten want binnenkort wordt er een heel tof ontwerp geïntroduceerd.

Helaas hadden we tijd te kort om alle designers te bezoeken, maar wat was het fijn om geïnspireerd te worden, materialen aan te raken en in contact te komen met de mensen achter het werk! 

Design Open is tot stand gekomen en een samenwerking tussen: Alissa+Nienke, Aart van Asseldonk, Boyscout Designer, Michela Castagnaro, Collaboration O, Dutch Invertuals, EDHV, Piet Hein Eek, Niels Hoebers, Kazerne, Kiki & Joost, Anne Ligtenberg, Atelier Mats, Ontwerpduo/Aptum, Ontwerplabel Vij5, RENS, Tijs Rooijakkers, Sectie C, Jeroen Wand, Foundation We Are en Yksi.